Ekstrainntekt.org

Slik skaffer du deg ekstrainntekt!

Kjøp og salg av domener

Skaff deg ekstrainntekt på kjøp og salg av attraktive domener!

Kjøp av domener med spekulasjon som formål var en svært lukrativ forretning i internett sin spede barndom og betegnelsen domenespekulant har dessverre fått et dårlig rykte, mye på grunn av at mange tidligere spekulerte i å kapre kjente merkenavn for å selge det dyrt til rettighetshaveren av merkenavnet. Det gikk sanne historier om personer som hadde plukket opp domener på attraktive ord eller kjent forretningsnavn og fikk solgt disse for millionbeløp. Dette ble selvforsterkende i forbindelse med den såkalte dotcom boblen hvor alt som hadde med internett og IT var svært overpriset.

Med tiden har det imidlertid dukket opp en rekke toppnivådomener (.com og .no er eksempler på toppnivådomener) og dette antallet toppnivådomener har eksplodert det siste året da regelverket i forbindelse med dette ble betydelig myknet opp. Dette har nok ført til at presset på de tradisjonelle toppnivådomene har avtatt noe.

Med tiden har nok også mange domenespekulanter oppdaget at det har vært en ”over-investering” blant domenespekulantene, noe som har ført til at disse med tiden har blitt tvunget til å selge det de vurderer som sine minst attraktive/ lønnsomme domener. Personer som er ute etter et bestemt domene som for tiden er opptatt men kun parkert (se lenger nede i artikkelen vedrørende domeneparkering) avventer at dette skal bli ledig i større grad enn tidligere da de heller la inn et bud på domenet.

Et annet forhold som har redusert spekuleringen i å kjøpe domenet til kjente merkenavn er at det med årene har blitt gjort endringer i regelverket hos ICANN (en ”nonprofit” organisasjon som ivaretar fellesskapets interesser på internett og er øverste organ for mange internasjonale toppnivådomener) for å beskytte immaterielle rettigheter samt at det med årene har blitt flere rettskilder og rettspraksis å forholde seg til som i stor grad går til fordel til innehavere av varemerker.

Hvordan tjene penger på domenespekulasjon?

Til tross for at det har blitt mindre attraktivt å spekulere i domener er det fortsatt muligheter for å tjene gode penger og få en betydelig ekstrainntekt på dette. Domener har for øvrig blitt billigere med årene noe som taler for spekulasjon. Man må som domenespekulant i dag være mer selektiv på hvilke domener man spekulerer i og ikke bare kjøpe vilt på alle attraktive ord og utrykk slik det ble gjort i bransjens gullalder.

Verden har blitt global med stadig nye markeder som åpner seg for domener av kjente toppnivåer med noe ord og utrykk, gjerne på landets språk. Samtidig er det åpnet for flere varianter (IDN) i godkjente tegn, noe som for Norske ord åpnet for å bruke boksavene ”æøå” for noen år siden. Hver gang slike nye muligheter åpnes gjelds det for domenespekulanter å være tidlig ute for å kapre de beste nye domene på markedet.

Det er hovedaklig tre måter å tjene penger på domenespekulasjon på.
  • Videresalg av domener til en høy pris er det alle domenespekulanter drømmer om.
  • Parkering av domener hos aktører som Sedo med reklameinntekter er en annen måte å tjene penger på domenet på og samtidig annonsere domenet for salg på (Sedo er for øvrig en aktør vi kan anbefale i slik henseende, spesielt med tanke på en ryddig og trygg salgsprosess av domener (reklameinntekter er normalt svært beskjedne og betaler sjeldent nok for å dekke årlig domeneavgift med unntak av svært spesielle domener som besøkes mye)).
  • Den tredje måten er å bygge opp ditt eget nettsted og eventuelt skape et eget merkenavn basert på domenet for å tjene penger på nettsiden.
Når du skal spekulere i domener kan du se for deg følgende markeder:
Registrerte eller uregistrerte merkevarer.

Dette kan være alt i fra produktnavn, firmanavn, kjente nettsider med andre toppnivådomener og mye mer. Mange mener dette er uetisk og at det gir hele bransjen et dårlig rykte uten at vi inntar en holdning den ene eller andre veien, vi forteller deg bare om muligheten og overlater det moralske spørsmålet til den enkelte. For å bevege deg inn i dette del- markedet i domenenes verden må du for all del sette deg inn jussen rundt dette. Trår du feil så risikerer du i verste fall søksmål i million størrelse. Hovedsakelig så har du ryggen fri så lenge du ikke bruker domenet til noe som helst, d.v.s. en blank side gjerne med enkel informasjon om at domenet er parkert. Med en gang du retter domenet mot sider med innhold, spesielt kommersielt innhold, begynner du å bevege deg inn i risikabelt område. Dette kan til en viss grad være innenfor det akseptable men ikke gjør dette så lenge du ikke er veldig sikker på hva du holder på med. Du bør lese deg betydelig opp på internasjonal juss om inmaterielle rettigheter, lovverket kan være betydelig forskjellig fra land til land og regelverket hos de forskjellige toppnivådomenene kan også være forskjellig. Husk at selv om et varemerke er helt ukjent er det normalt tilstrekkelig for innehaveren av varemerket å hevde sin rett så lenge varemerket er beskyttet med registrering i nasjonale eller internasjonale registre.

Attraktive ord og utrykk som ikke er relatert til varemerker.

I Norge er det spesielt populært å registrere ord som er relatert til finansbransjen, gjerne i forbindelse med lån, forbrukslån og kredittkort. Årsaken til dette er at i Norge er dette en lukrativ bransje å drive finansrelatert virksomhet i, noe som resulterer i store provisjoner for dem som klarer å videreformidle en kunde til aktører i denne bransjen. Forbrukslaan.dk og ekspresslån.com er eksempler på slike nettsteder. Dersom du klarer å bygge opp et godt og informativt nettsted som ”scorer” høyt hos google kan du tjene gode penger for å annonsere for slike produkter på nettstedet. Man vil alltid få mye bedre respons på annonser som er relatert til siden innhold og dermed mye høyere inntekter. Dette gjør et slikt marked attraktivt. Mange vil dermed være interessert i å kjøpe slike domener for å bygge opp slike sider.

Ord og utrykk.

Ord og utrykk som kan være gunstig å spekulere i er typiske ord du selv ”googler” ofte. Dette kan være sykdommer, dyr, stedsnavn, dagligdagse utrykk og mye mer. Bruk fantasien og finn din nisje i bransjen. Skal du lage ett nettsted om byen Oslo er det mye mer sannsynlig at nettstedet vil score høyt hos google med et domene som oslo.com istedenfor et urelevant domene i forhold til siden innhold.

Let etter utløpte domener!

Domener må fornyes hvert år, med andre ord betale en årlig avgift for å beholde domenet i et nytt år. Dette fører av ulike grunner til at domener som tidligere har vært opptatt plutselig kan bli ledig. Vær oppmerksom på at det er en grunn til at mange velger å ikke fornye et domene, veldig ofte er det fordi de ikke har oppnådd ønsket respons på domenet. Du vil da neppe erfare noe annet. Dersom du imidlertid har en konkret ide hva du kan bruke et domene til, for eksempel en spesiell nettside kan slike domener allikevel være attraktivt for deg.

Den store gullkalven ved utløpte domener er attraktive domener som tidligere innehaver har glemt å fornye av diverse grunner. Det kan også være så banalt som et dødsfall eller alvorlig sykdom hos tidligere innehaver. Det å finne slike domener er som å lete etter en nål i en høystake men dersom du er heldig kan du tjene gode penger på et slikt funn.

Det finnes mange aktører som lister opp nylige utløpte domener. Domeneshop sin oversikt over nylig utløpte domener hos dem er et fint sted dersom du leter etter norske domener. Ellers kan du for eksempel søke på google etter "expired domains" og finne mange gode sider, vær imidlertid oppmerksom på at det er mange useriøse aktører der ute. Bruk slike nettsteder for å finne ledige domener men registrer dem hos kjente aktører som domeneshop.no eller namecheap.com.

Nyord

En annen nisje er å lete etter såkalte ”nyord”. Ståhjuling og ”selfie” er typiske eksempel på slike nyord som ingen kjente betydningen av for få år siden med nå er kjente ord som vi bruker i dagliglivet.

Hvor får jeg tak i billige domener?

Som domenespekulant vil man alltid sitte på en vesentlig portefølje med domener og det er derfor viktig å få tak i domener til en lavest mulig pris for å sikre seg et høyst mulig overskudd. Det er også vesentlig at fornyelse av domener er billigst mulig da du gjerne vil beholde mange domener over flere år selv om du satser på salg av attraktive domener. Det er derfor viktig å ikke se seg blind på lokketilbud med lang bindingstid og dyr fornyelse. Tålmodighet er en dyd i denne bransjen. Namesilo er den leverandøren vi vurderer som aller rimeligst i dagens domenemarked når man ser bort fra kortvarige kampanjer hos konkurrentene. Dersom du er næringsdrivende og mva registrert kan Domeneshop være et godt alternativ da du da kan få fradrag momsen på mva oppgjøret.

Namesilo har forøvrig gratis "whois privacy" tjeneste, noe som i praksis betyr at det ikke er mulig å spore deg opp som eier av domenet ved et enkelt søk på internett. Prosessen med å finne eier av et slikt domene er mye tyngre men ikke umulig dersom det for eksempel er aktuelt med et søksmål. Ved å ha en slik anonymifiserende tjeneste tilknyttet sitt domene kan man imidlertid unngå en del søppelpost. Mange ønsker også av andre grunner at det ikke skal være så lett å knytte en opp til et domenenavn.

Copyrighted content. All Rights Reserved.