Ekstrainntekt.org

Slik skaffer du deg ekstrainntekt!

Start din egen YouTube kanal

Du kan tjene penger på å legge ut video på YouTube!

YouTube eies av Google som har sitt eget program for dem som vil tjene penger på internett på egne videoer. Ved å tilknytte din YouTube kanal til dette programmet kan du tjene penger når din video vises, YouTube kaller dette "monetizing" og har blitt en populær måte for å tjene penger på internett.

 

Hvor mye kan jeg tjene på YouTube?

Det varierer fra kanal til kanal i forhold til hvor mye man kan tjene på YouTube sitt eget reklameprogram. Det er vanskelig å finne troverdig informasjon om dette på internett men den informasjonen som er tilgjengelig tilsier at slike inntekter ofte ligger på mellom 3-7 amerikanske dollar pr 1000 visning. Det er åpenbart store variasjoner i forhold til erfaringer brukere har gjort i forhold til dette. Noe som imidlertid synes å være åpenbart er at det er vesentlig hvor dine seere befinner seg i verden. Norge er et av de landene i verden som har desidert høyest reklamepriser på internett reklame rettet mot nordmenn. Dersom du har en Norsk kanal rettet mot Norske seere kan du derfor regne med vesentlig høyere inntekter enn dersom du har mange seere i land som India og Pakistan. På generell basis kan man med andre ord si at jo rikere ett land er jo mer inntekter får du for seere i disse landene, egentlig ganske logisk.

Hva kan jeg lage videoer om?

Det er egentlig bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan lage videoer om og hva temaet for din kanal skal være. Du kan også ha flere kanaler med forskjellig tema dersom du finner det hensiktsmessig, men kun en reklamekonto. Nedenfor har vi listet opp noen forslag populære temaer som mange eksisterende kanaler handler om, det beste vil gjerne være om du klarer å finne ditt helt eget nyskapende konsept.

  • Personlige videoblogg.
  • Reiseblogger, videoer fra populære reisemål.
  • "How to" videoer. Viser steg for steg hvordan man fikser forskjellige problemer. Alt fra hvordan man oppgraderer sin PC til hvordan mann fisker forskjellige ting på bilen eller hvordan jenter kan sminke seg.
  • Tabbevideoer, kameraovervåkning, "dashcam". Viser spesielle morsomme eller dramatiske handlinger som tilfeldigvis er fanget på film.
  • Skjult kamera "pranks". Mange har stor suksess med å lage sitt eget skjult kamera konsept på sin YouTube kanal. VitalyzdTv er en kanal som har hatt enorm suksess med et slikt konsept.
  • "Slow TV". Litt av det samme konsept som NRK sin suksess som "Bergensbanen time for time" og Hurtigruten time for time". Man monterer et kamera på kjøretøyet og filmer en bestemt rute.
  • Kanaler som omhandler spesielle hobbyer eller interesser.

Ikke regn med suksess over natten

Det finnes historier om personer som har fått mange millioner visninger å sin første YouTube video. Ikke regn med at dette skjer med deg. Videoer som oppnår slik braksuksess er gjerne tilfeller hvor noe helt spesielt er fanget på film og blir "viral" ved at noen fanger den opp og begynner å dele den på sosiale medier og de som ser den deler på nytt slik at "snøballen begynner å rulle" veldig fort. Det er ikke ofte dette skjer og er ikke noe man bør basere seg på. De fleste som har YouTube som ekstrainntekt eller levebrød har bygd opp sin kanal jevnt og trutt over lang tid.

Flere inntektsmuligheter

Det er flere måter du kan tjene penger på YouTube enn på reklameprogrammet YouTube selv har. Du kan få betalt av egne samarbeidspartnere ved å lage omtaler av firmaets produkter eller tjenester. Du kan for eksempel gjøre avtaler om ekstra reklamesnutter inne i dine videoer i tillegg til reklamen fra YouTube som gjerne vises ved starten før din video begynner. For å få slike avtaler så må du gjerne ha en viss størrelse på din kanal for at det skal være interessant for forskjellige firmaer å bruke tid og resurser på å gjøre separate avtaler med deg. Husk å holde deg innenfor lover og regler i forhold til markedsføring når du gjør dette. 

Patreon er en tjeneste som har blitt populært den siste tiden. Dette er en tjeneste som går under det nye konseptet "crowdfounding" som innebærer at konsepter finansieres av interesserte bruker av produkter og tjenester. Her kan brukere støtte "sin favorittkanal ved å bidra til finansieringen av videre produksjon. Brukere som synes din kanal er spesiell og som de ønsker å bidra til med videre utvikling kan støtte med et symbolsk beløp på noen få dollar i måneden eller for hver nye video. For den enkelte bruker er dette lite men for mottaker kan dette bli en betydelig inntektskilde dersom man får mange støttespillere nok.

YouTube har strenge regler

Vær oppmerksom på at YouTube har strenge regler på hva du får lov til å publisere. Spesielt i forhold til upassende/ støtende innhold (typisk porno/ vold) og innhold hvor opphavsrettigheter brytes slås det fort ned på. Mange populære kanaler har blitt sperret på grunn av relativt beskjedne brudd på dette etter at advarsler er ignorert. Bare det å filme et sted hvor det spilles opphavsbeskyttet musikk i bakgrunnen som fanges opp av YouTube sine automatiske filtre er tilstrekkelig til å få en advarsel og eventuell sperring ved gjentatte overtredelser. Dersom du legger mye arbeid i din kanal er dette noe du ikke bør ta lett på, sette deg derfor veldig godt inn i YouTube sine retningslinjer på forhånd.

Copyrighted content. All Rights Reserved.