Ekstrainntekt.org

Slik skaffer du deg ekstrainntekt!

Starte nettbutikk

Hvordan starte nettbutikk?

Du ønsker deg en ekstrainntekt og har gjerne en forretnings ide som egner seg for salg via internett via såkalt nettbutikk, men du føler det å få en nettbutikk opp og gå er en stor barriere. Problemstillingen du da sitter igjen med er hvordan du skal klare å få i gang en nettbutikk og hva vil dette koste deg?

Svaret på ovenstående ligger litt hos deg selv. Det å få designet og produsert en nettbutikk kan være alt fra tilnærmet gratis til å koste flere hundre tusen kroner, ja til og med millionbeløp i enkelte ekstreme tilfeller. Men heldigvis så kan du slappe av, du kommer faktisk langt med noen hundre lapper i kombinasjon med litt lærevillighet og at du ikke er den som gir opp ved det minste tegn på motgang.

Open Source er løsningen

Svaret på hvordan du skaffer deg ekstrainntekt ved å lage din egen nettbutikk ligger i Open Source programvare som Joomla, Zen-Cart, Virtue Mart og mange flere alternativer. Dette i kombinasjon med grensesnitt som C-panel og Softaculous, som mange webhotell benytter seg av, gjør at du svært enkelt kan få en nettbutikk opp å gå. Faktisk er det så enkelt at du faktisk kan ha en nettbutikk oppe å gå i løpet av en time fra du leser denne artikkelen.

Det er småtingene som tar tid

Det som imidlertid tar mye mer tid er all finslipingen av din nettbutikk for å gi nettbutikken et eget design og særpreg, tilpasse den ditt market og språk (de mest populære løsningene er allerede oversatt til norsk), få på plass gode betalingsløsninger, legge inn produkter med bilde og produktomtaler, legge inn betingelser og firmaomtale m.m. Dessuten vil du nok måtte regne med å bruke en del timer på å sette deg inn i alle finessene i programvaren for å få fullt utbytte av den løsningen du bruker.

Ikke la deg stoppe av småproblemer men bruk dem til læring

Midt i denne prosessen vil du alltid møte på noen små og større problemer. Typiske eksempler er hvordan du legger inn norske MVA satser, norsk valuta, får betalingsløsninger til å fungere m.m. Løsningen er ofte svært enkel men du finner den rett og slett ikke. Det er her ”klinten ofte skilles fra hveten” og mange gir opp hele prosjektet eller velger en dyr ferdigprodusert løsning fra en ekstern leverandør. Ikke gjør dette. Dersom du leter lenge nok etter løsningen så finner du den til slutt, underveis lærer du programvaren å kjenne og du lærer mye annet fornuftig som du gjerne får brukt for senere.

Styr unna eksterne leverandører av nettsider

I det øyeblikket du velger å la en ekstern leverandør lage din nettbutikk så påtar du deg ikke bare en stor engangsutgift. Veldig ofte ser vi at disse leverandørene knytter deg opp mot langsiktige og ugunstige avtaler med skyhøye månedlige avgifter for vedlikehold og hosting. En annen ting mange ikke tenker på er at de da aldri lærer å håndtere den programvaren de er så avhengige av utover det å legge inn produkter og hente ut ordre. Hver gang det trengs litt endringer i nettbutikken er du avhengig av leverandøren og ofte skyhøye timepriser. Dersom du er ekstra uheldig så er det brukt egenprodusert programvare som gjør det nærmest umulig å flytte nettbutikken til annen leverandør eller webhotell.

Slik lager du din egen nettbutikk!

Vi har laget en egen artikkel om hvordan lage en nettside, bruk denne for å komme i gang også med nettbutikk. Du går i stor grad frem på samme måte for å lage en nettbutikk. Forskjellen er at du bare velger litt andre programmer eller sammensetning av programmer. Det er nok enklest å sette opp en Zen-Cart nettbutikk men på sikt vil du nok ha mer glede av å gjøre en noe tyngre jobb i starten ved å lage en nettbutikk i Joomla ved hjelp av et programtillegg som Virtue-Mart eller lignende.

Bruk SEO for å få salg

Når du har fått en nettbutikk opp å gå er det på tide å få den markedsført. Her har du flere alternativer. Igjen vil vi styre deg inn på en løsning som er gratis men som tar tid. Dette er SEO eller Søkemotor optimalisering. SEO går ut på å optimalisere nettsidene for å komme så høyt som mulig på søkemotorenes søkeside når noen søker etter noe som er relevant for din nettside.

SEO er noe som utvikler seg hele tiden i takt med søkemotorene etter hvert som disse stadig blir mer sostifikerte for å levere brukerne mest mulig relevante søketreff for det disse søker etter. Innen SEO finner du Blackhat og Whitehat teknikker. Blackhat er juksemetoder for å lure søkemotorene til å tro at ditt innhold er viktig. Baksiden er at du risikerer at din side blir helt utestengt fra søkemotorene dersom det oppdages at du benytter Blackhat metoder. Whitehat metoder er derimot ”lovlige” metoder i den forstand at det er teknikker Google og de andre søkemotorene vil at du skal benytte. Vi skal ikke gå nærmere inn på SEO her men det er mye informasjon om dette tilgjengelig ved å søke etter SEO på google. Et tips er å lytte mest til dem som scorer høyest da disse åpenbart har gjort noe riktig.

Betalt annonsering gir raske resultater

Den enkleste måten å få besøk på raskt er å benytte seg av betalt annonsering. På generell basis er det to effektive metoder her, nemlig Google Adwords og partneravtale med finn.no på finn torget. Det finnes mange andre alternativer men på svært mange av disse får du lite valuta for pengene. Dersom du er i en spesiell nisje kan det selvsagt ha en hensikt å avtale betalt annonsering direkte med aktører i nisjen men ofte vil du få mer igjen for å styre dine Google Adwords annonser mot denne nisjen.

Ikke glem sosiale medier

Sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram kan også brukes til å promotere din nettbutikk. Bruk sosial medier for det det er verdt og ha i det minste "likes" og "del" knapper på din nettbutikk for å hente ut trafikk fra disse kanalene også.

Dersom du har lyst til å starte nettbutikk men ikke helt hva du skal selge og hvordan du skal skaffe dette så kan du muligens hente inspirasjon ved å lese denne artikkelen hos oss om dropshipping.

Copyrighted content. All Rights Reserved.