Ekstrainntekt.org

Slik skaffer du deg ekstrainntekt!

Tjen penger på Dropshipping

Hva er dropshipping?

Dropshipping er et relativt nytt begrep som har kommet med internett og netthandel på kryss av landegrenser. Enkelt forklart betyr dropshipping at du selger varer som du aldri er i fysisk besittelse av og heller ikke brenner inne med noe varelager. Du bestiller ikke varen selv før du har et salg og din leverandør sender varen direkte til din kunde uten at du noe sted i prosessen er i fysisk kontakt med varen. Du trenger med andre ord strengt tatt bare en PC og internettforbindelse for å komme igang og kan raskt skaffe deg en ekstrainntekt uansett hvor du befinner deg i verden.

Det finnes mange nisjer og varianter innen dropshipping. Det er bare å søke etter dropshipping på internett og du vil få opp en rekke artikler som hjelper deg på vei samt flere leverandører av ulik størrelse og kvalitet. Når du skal drive med dropshipping er det ekstra viktig å ha en leverandør som du kan stole på og du vet at er seriøs siden du aldri kontroll på den fysiske utsendelsen av varen til kunden og hvilken tilstand varen er i.

Velg annerkjente leverandører

Et godt alternativ for dem som vil forsøke seg på dropshipping er å begynne med en anerkjent leverandør. Vi kan anbefale dealextreme.com som vi forøvrig har skrevet en egen artikkel om her. Dealextreme har et enormt vareutvalg på over 160000 artikler til meget gunstige priser og helt gratis frakt. De tilbyr også dropshipping uten ekstra omkostninger hvor varene sendes direkte til dine kunder (også her fraktfritt) med en nøytral avsender adresse i Hong Kong.

Dersom man velger en leverandør som Dealextreme er det en del ting man må være ekstra oppmerksomme på. For det første er det viktig at du opplyser dine kunder at varene sendes fra Hong Kong og at du oppgir at leveringstiden er lengre enn normalt på grunn av dette. Hvis du ikke gjør dette ber du om å bli nedrent av misfornøyde kunder som savner varene de har betalt for. Ja, du må for all del aldri selge ting på kreditt, i hvert fall ikke hvis du selger il ukjente på internett. Ikke tenk på det en gang, mange har prøvd men ingen fortsetter. De som tilbyr kredittkjøp i dag gjør dette i samarbeid med profesjonelle aktører på dette som for eksempel Klarna eller Svea Finans. Slike aktører har lang erfaring innen risikovurdering og kredittvurdering og avviser mange kunder som ikke er kredittverdige som du gjerne hadde solgt til.

Hvordan få solgt varer?

Når det kommer til dropshipping er det salg via internett som er mest aktuelt for de fleste. Du kan enten selge via nett tjenester som Qxl, Ebay eller Finn.no eventuelt starte din egen nettbutikk.

Det første dilemmaet du vil komme opp i er om du skal ta sjansen på å selge varer uprøvd, rett og slett bare ved å kopiere innholdet fra pleverandøren din og oversette dette, eller om du selv skal skaffe deg vareprøver av alle varer du skal selge og ta egne bilder og skrive egen produktomtaler. Det første eksempelet er det absolutt enkleste, du kan raskt fylle opp nettbutikken men en stor mengde produkter. Det er imidlertid mange fallgruver ved å gjøre det på denne måten. For det første selger du produkter du ikke kan stå inne for kvaliteten på, da du rett og slett ikke har prøvd og undersøkt dem selv. For det andre så kan du komme opp i problemer i forhold til opphavs rettigheter til bilder og tekst som du bruker. Pass i så fall på som et minimum at du får tillatelse av leverandøren til å bruke bildene samt at du forsikrer deg at leverandører faktisk er rettighetsinnehaver til dette.

Vi vil mye heller anbefale at du tar den noe tyngre veien og skaffer deg et eksemplar av de varene du vil selge og selv tester disse grundig, tar egne bilder og skriver egen produktomtale. Samtidig passer du på at varene oppfyller tilstrekkelige sikkerhetskrav, er CE merket der det trengs og at varene ikke bryter opphavsrettigheter på noen måte. Her er vi inne på juridiske problemstillinger som kan oppleves som det største hinder til å starte slik virksomhet men ved å bruke sunn fornuft og undersøke regelverket ved å lese seg litt opp på dette på internett unngår man de verste fallgruvene. Uansett vil det være fornuftig å starte et firma med begrenset personlig ansvar som et aksjeselskap eller NUF for å begrense privat risiko.

3 viktige ting når du skal selge varer på internett

Ta gode bilder!

Bilder selger produkter. Har du noen gang kjøpt noe på internett uten bilder eller med bilder som ser ut som en privatannonse på finn.no? Sannsynligvis ikke. Det gjør heller ingen andre. Det er helt avgjørende å ha gode produktbilder for å selge produkter. Dersom du ikke er fornøyd med egne resultater kan det lønne seg å få hjelp av en profesjonell fotograf. Ja, det koster men dersom du samler opp flere produkter så kan prisen på hvert produkt bli forholdsvis lav. Du kan eventuelt ta gode bilder selv og få tak i billig hjelp fra lavkostland via tjenester som Fiver.com og lignende til å fristille bilder fra bakgrunnen.

Skriv gode produktomtaler

Ved å skrive gode produktomtaler så får kunden den informasjonen den trenger for å vite om produktet passer til sitt behov. Du slipper også å svare på mange unødvendige henvendelser om produktet dersom dette står i produktomtalen.

Fremstå som seriøs

Det er helt avgjørende å bli oppfattet som seriøs når du skal selge varer på internett. Kunder som føler seg usikker på din seriøsitet velger gjerne en konkurrent selv om denne er dyrere på akkurat samme produkt. Det er mange ting du kan gjøre for å fremstå som seriøs. Dersom du driver nettbutikk er det viktig med ryddige betingelser og at du får det klart frem hvem som er ansvarlig bak nettbutikken. Gode bilder og produktomtaler som nevnt over er viktig og unngå for all del mange unødvendige skrivefeil, enkelte personer henger seg veldig opp i akkurat dette. Svar raskt på henvendelser fra potensielle kunder og informer om angrerett slik du er pålagt i henhold til lovverket.

Husk at salget ikke stopper når du har mottatt ordren, da starter jobben med å få kunden fornøyd slik at denne får lyst til å handle hos deg igjen. Mange gjør akkurat dette når de er fornøyd. Ved dropshipping må kunden ofte vente mye lenger enn normalt. Uansett hvor tydelig du informerer om dette på siden er det alltid noen som allikevel ikke har fått med seg dette og purrer på varene etter få dager. Ikke la deg provosere av dette men forklar høflig med henvisning til betingelsene hvor dette går tydelig frem.

 

Retur og reklamasjoner

Når du selger fysiske varer på internett er det ikke til å unngå at det fra tid til annen kommer en del reklamasjoner og returer. Reklamasjonene kan du til dels styre unna ved å velge produkter det sjeldent er feil på. Typiske billige elektriske duppedingser med mye elektronikk kommer det ofte mye reklamasjoner på. Ta høyde for reklamasjoner når du priser et produkt slik at du har råd til å gi disse kundene den servicen de forventer og gjerne litt til. Se på reklamasjoner som en mulighet til å markedsføre din virksomhet. Dersom du ved en reklamasjon yter det lille ekstra som kunden ikke forventer seg så blir kunden gjerne så fornøyd at den ikke bare handler igjen hos deg men også forteller det til andre. En misfornøyd kunde kan ødelegge ennå mer den andre veien. Spesielt dem som legger ut på internett om sin misnøye an ødelegge mye for deg.

La oss si at en vare du kjøper for kr 10,- og selger den for eksempel for kr 99,- + kr 39,- i ekspedisjonsgebyr, et helt realistisk påslag. Kunden kontakter deg og reklamerer på at det er noe feil med produktet. Du kan kreve at kunden returnerer til deg men du må dekke frakten dersom kunden krever det. Hvorfor ikke heller si til kunden at du stoler på han og skal sende et nytt produkt omgående uten at retur er nødvendig. Da snur du noe negativt til noe positivt og du har en fornøyd kunde og du hadde brukt mer på bare å dekke returfrakten enn det koster deg å sende kunden ny vare.

Ikke begrens markedet ditt til bare å gjelde Norge

Husk at du ikke trenger å begrense dine salg til Norge, Norge har bare ca 1 promille av verdens befolkning. Du kan selge til alle land hvor din leverandør tilbyr å sende varer til for deg. Husk bare på å få formaliteter riktig slik at det går frem hvem som selger varene fra hvor og hvor de sendes fra. Dersom du er ryddig på dette er det stort sett kjøper som blir stående som importør av produktet og er ansvarlig for lovligheten av produktet i sitt land så lenge du ikke selger fra det samme landet. Dersom du har en norsk nettbutikk som fremstår som en norsk virksomhet så il du ha det fulle ansvaret også for at det du selger er lovlig i Norge.

Dette er en enkel innføring vedrørende dropshipping og det å selge fysiske produkter. Det hele og fullle ansvar for at din virksomhet oppfyller lovens krav på alle områder ligger hos deg. Se forøvrig vår ansvarskrivelse her.

Copyrighted content. All Rights Reserved.