Ekstrainntekt.org

Slik skaffer du deg ekstrainntekt!

Hvordan tjene penger som tenåring?

Når man er en ung tenåring så har man gjerne ikke de samme mulighetene til å skaffe seg inntekt som en voksen person som er ferdig utdannet. Det betyr imidlertid ikke at det ikke finnes gode muligheter også for tenåringer til å tjene penger, men du må ofte ta til takke med mindre betaling og færre muligheter.

Fra du er 13 år gammel har du mulighet til å ta på deg lettere arbeid med begrenset arbeidstid. Denne muligheten øker etter hvert som du blir eldre. I likhet med voksenlivet har du to hoved valg, enten få deg en jobb eller skaffe deg din egen jobb eller inntekt. I denne artikkelen vil vi legge ekstra vekt på sistnevnte da dette gjerne er det tenåringer flest lurer på og det temaet der er vanskeligst å finne gode råd på internett på.

Et godt tips er å glemme alt som heter lettjente penger etter råd fra influensers. Veldig ofte er dette råd fra tapere på Tiktok og andre sosiale medier som lever etter prinsippet «fake it til you make it». Det vil si at de later som om de har suksess for å selge ett eller annet opplegg til deg som du angivelig kan tjene penger på, men som ender opp som et tapsprosjekt som bare de tjener på.

Tradisjonell inntekt for tenåringer som ansatt for andre.

Vi går fort gjennom dette temaet før vi kommer tilbake til artikkelens hovedtema som er hvordan du kan tjene penger uten å jobbe for andre. Dette kan være en ekstrajobb ved siden av skole, helgejobb, sommerjobb eller kombinasjon av dette.

Typisk betalt arbeid for tenåringer er:

 • Avisbud
 • Reklame bud
 • Jobb i fritidspark (Dyreparken, Tusenfryd m.m.)
 • Vareplassering i dagligvarebutikk
 • Enkelt lagerarbeid
 • Fruktplukking, typisk jordbærplukking
 • m.

Felles for mange av disse type jobber er at de gjerne gis til venner og kjente, samt barn av andre ansatte i virksomheten. En hederlig unntak er gjerne fritidsparker som annonserer etter sommerhjelp, men da er det gjerne mange om benet og det finnes kun å store fritidsparker rundt om i landet.

Tjen penger som tenåring uten å være ansatt noe sted.

Det er mange måter å tjene penge på uten å være ansatt noe sted. Et problem som kan oppstå er at det du driver med kan oppfattes som registreringspliktig næringsvirksomhet, men så lenge din inntekt fra dette er begrenset så havner du nok ikke i Skatteetatens søkelys, men vi oppfordrer alle til å gjøre litt forarbeid og forhøre seg med Skatteetaten før de setter i gang.

Slik kan du tjene penger på egen hånd som tenåring:

 • Lag din egen Youtube kanal og tjen penger når du får visninger.. Jo mer kreativt og annerledes temaet ditt er, jo enklere er det ofte å vokse. Ikke gjør som alle andre, da er det vanskelig å utpeke seg. Penger kan du tjene på Youtube sitt eget annonseprogram hvor du tjener penger hver gang annonser vises, eller ved å inngå egne avtaler med sponsorer.
 • Kjøp defekte mopeder, motorsykler, biler, vaskemaskiner og lignende. Fiks disse og sell dem dyrere, eller enda bedre, plukk av deler som ikke er defekte og som det typisk er etterspørsel etter. Eksempel: Kjøp en bil som ikke har gått gjennom EU kontroll får et beløp like over vrakpanten. Du velger ås om du vil sette den i stand for EU godkjenning for deretter å selge den, eventuelt kan du plukke ut dyre og ettertraktede reservedeler som bremsecaliper, deksler, understells deler med lite rust, motor, m.m og selge dette på Finn.no eller Facebook. Finn ut hvilke deler som er ettertraktet for den aktuelle bilmodellen og fokuser på disse for å unngå å bli sittende igjen med mye ukurante deler som tar opp plass. Deretter raker du resten av bilen og får utbetalt vrakpant.
 • Ta på deg enkle «vaktmesteroppgaver» som snømåking, plenklipping, malearbeid, stell av hage og lignende for naboer og i et større område der du bor. Legg gjerne lapper i postkassene og pris deg fornuftig slik at det er verdt å bruke deg. Et tips er dersom du for eksempel klipper plenen for noen, er at dersom de gir utrykk for at de er fornøyde, så tilbyr du deg å gjøre det på fastbasis f.eks. hver 14 dag uoppfordret. Det vil si at du bare dukker opp jevnt og trutt og gjør arbeid som avtalt frem til de gir deg beskjed om annet. Få flere slike «kunder» og du begynner å få noe som ligner på en fast inntekt.
 • Bli idrettsdommer. Dersom du spiller fotball, håndball eller lignende så er de fleste klubber mer enn villige til å gi deg gratis dommerkurs. Etterspørselen er normalt stor etter dommere og betalingen er ok for ungdom. Her er det gode muligheter til å få en fin inntekt og du velger selv hvor mye du tar på deg. Du kan dømme seriekamper i ukedagene og turneringer i helgene.
 • Bli barnepasser. Tilby deg å passe barna på kveldene for foreldre som er opptatt med jobb eller skal en tur på byen. Tilby dine tjenester om barnepass for naboer, familie og venner. Et godt tips er å annonsere på lokale beboergrupper på Facebook for din bydel eller tettsted.
 • Bli en hundepasser. På samme måte som du kan tilby å passe barn, kan du tilby deg å passe hunder eller gå tur med dem.
 • Sjekk tjenester som upwork.com, freelancer.com og fivver.com og sjekk om du har noen egenskaper du kan tjene penger på å tilby andre. Spesielt dersom du har gode skrivekunnskaper eller programmeringskunnskaper er dette tingen for deg. På fiverr.com er det bare fantasien som setter grensen. Bla litt rundt å få ideer til tjenester du kan selge på fiverr.com.

Glem droppshipping!

Droppshiping er noe som mange influensere liker å anbefale. Veldig ofte er dette i ledd av et opplæringsopplegg som du kan kjøpe av dem. De anbefaler det med andre ord ikke for at det er så enkelt, men for å tjene penger selv på å selge opplegget til deg.

Droppshipping er noe tiden i stor grad har gått i fra. Droppshipping betyr at du ikke har lager selv men bestiller direkte fra tredjepart etter hvert som du får bestillinger, typisk er denne tredjeparten andre selgere på Ali Express eller lignende.

Problemene med droppshiping er mange:

Når du selger et importert produkt, som Droppshipping i praksis betyr, har du et stort ansvar for at produktet er sikkert og lovlig. Du kan for eksempel bli erstatningsansvarlig dersom noen skader seg eller et ulovlig elektrisk produkt, som ikke oppfyller norske sikkerhetsforskrifter starter en brann.

Det er typisk svært lang leveringstid på droppsipping, spesielt dersom du bestiller fra AliExpress, Ebay eller lignende. Dagens forbrukere forventer å få varene i løpet av få dager når de bestiller på internett. Du må da velge å enten opplyse om den lange leveringstiden, med den konsekvensen at det blir mye vanskeligere å selge, eller å ikke opplyse om dette og oppleve misfornøyde kunder som etter kort tid begynner å mase og kreve pengene tilbake.

Du har ingen kontroll over hvordan tilstanden på det som sendes dine kunder er. Forvent et stort antall returer.

Når du driver en nettbutikk så er det å regne som næringsvirksomhet som skal registreres som et foretak. Dette medfører mange forpliktelser og problemer som regnskapsplikt, oppgaveplikter m.m. Har du den nødvendige kompetansen til å gjøre det selv, hvis ikke kan alt av fortjeneste forsvinne i betaling til regnskapsfører.

Siden droppshipping blir sendt fra utlandet betyr det på mage problemer i forhold til Toll, Merverdiavgift m.m. Dette kan være praktiske problemer ved at kunden får en tollregning som ikke var ventet, samt regnskapsmessige utfordringer.

Folk flest vet mye bedre enn før at de slev kan bestille via Ebay og AliExpress. Det er ikke mange år siden dette ikke var allmenn kunnskap, men i dag er de fleste kjent med muligheten og bestiller like godt selv på slike steder.

Glem også MLM og pyramidespill, 99% taper penger i stedet for å tjene penger på dette. Ikke tro at du er den ene prosenten som vil lykkes. Dersom du faktisk er det så ender du opp med å lure familie og venner til å tape penger for at du skal tjene småpenger selv. Bare la det ligge og ikke la deg friste til lettjente penger.

Hva med aksjer og kryptovaluta?

Det er faktisk gode muligheter til å tjene gode pegger på både aksjer og kryptovaluta, men det er noen betydelige baksider.

 • Du trenger startkapital.
 • Du kan tape penger.
 • Du trenger en del grunnleggende kunnskap for å lykkes.

All investering medfører risiko for tap. Det er helt elementært å sette seg godt inn i hva det medfører, og hvilke risikoer du tar. Begynn forsiktig og ta små sjanser til å begynne med. Begynn med solide investeringsobjekter som Berkshire Hathaway og Equinor og ligg unna høyrisikoaksjer. Det samme gjelder innen kryptovaluta. Begynn alltid med Bitcoin, og personlig vil jeg faktisk anbefale deg å begrense deg til Bitcoin da det er det eneste som fremstår som relativt trygt over tid med fortsatt store avkastningsmuligheter. Valutahandel er også et alternativ. Dette går ofte under navnet Forex trading.

Et annet tips er å satse på å mottta såkalte Airdrops og delta i det som er gratis i kryptouniverset. Såkalte «play to earn» spill som Stepn og Axie Infinity er andre alternativer du kan tjene penger på.

Du bør være særdeles forsiktig med såkalt giring eller «leverage» både når det kommer til aksjer og kryptovaluta. Da kan alle pengene dine forsvinne i løpet av minutter i verste fall.

Aller sist, det er mye svindel ute og går, spesielt innen kryptovaluta og valutahandel e det mye grums. Gjør grundig forarbeid før du setter inn pengene på en handelsplattform da du kan risikere at det er ren svindel og du aldri ser mer til pengene dine. Spesielt hvis du blir kontaktet på e-post, sosiale medier og lignende helt ut av det blå, så er det fare på ferde.

Copyrighted content. All Rights Reserved.